• Predstavljanje natječaja

  Predstavljanje natječaja
  24.09.2018

  Prisustvovali smo predstavljanju natječaja “Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme Croatia-Bosnia and Herzegovina-Montenegro 2014-2020” u Trebinju.

  Opširnije
 • Radionica "Turistička interpretacija u...

  Radionica "Turistička interpretacija u kulturnom turizmu"
  21.09.2018

  Sudjelovali smo na radionici na temu Turističke interpretacije u kulturnom turizmu s ciljem kvalitetnijeg turističkog razvoja naše županije.

  Opširnije
 • [Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i...

  [Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.]
  20.09.2018

  Otvoren je 2. Poziv na dostavu projektnih prijedloga se provodi u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020.

  Opširnije
 • Zlatna kuna za PISMO

  Zlatna kuna za PISMO
  20.09.2018

  Moramo se pohvaliti još jednom nagradom za projekt PISMO. U utorak, 19.rujna 2018. godine smo prisustvovali svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Sisak na kojoj je...

  Opširnije
 • Radni sastanak

  Radni sastanak
  20.09.2018

  Održali smo radni sastanak s predstavnicima Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja koji su zainteresirani za pripremu projekta na Poziv: „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju...

  Opširnije

O dosadašnjim programima

01.01.2014
O dosadašnjim programima

Republika Hrvatska je u razdoblju od 1996. do 2000. godine bila korisnicom programa OBNOVA, a od 2001. do 2004. godine korisnicom programa CARDS. Oba programa namijenjena su trećim zemljama, odnosno onima koje nemaju status kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji.

Stjecanjem statusa zemlje kandidatkinje 18. lipnja 2004. godine i objavljivanjem Pretpristupne strategije Republici Hrvatskoj otvaraju se tri pretpristupna programa; Phare, ISPA i SAPARD u ukupnom iznosu od 252 m€ za razdoblje od 2005.-2006. godine te IPA (Instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju) dostupna za korištenje od 2007. godine.

Phare (Pologne et Hongrie - Aide á Restructuration Economique) program pomoći namijenjen najprije Poljskoj i Mađarskoj, a čiji je cilj pripremiti države kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji, odnosno osposobiti ih za punu primjenu pravne stečevine Europske Unije te korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda nakon pristupanja. Za Phare program pri Europskoj komisiji je zadužena Opća uprava za proširenje Europske unije.

ISPA program (engl. Instrument for Structural Policies for Pre-accession) je namijenjen pružanju podrške u pripremama za pristupanje u području ekonomske i socijalne kohezije, a poglavito u području europske politike zaštite okoliša i prometa te priprema za korištenje Kohezijskog fonda dostupnog nakon punopravnog članstva u EU. U Europskoj komisiji za njega je zadužena Opća uprava za regionalnu politiku.

Program SAPARD (engl. Special Pre-accession Assistance for Agriculture and Rural Development) namijenjen je državama kandidatkinjama za punopravno članstvo u Europsku uniju prvenstveno na području rješavanja problema strukturnih prilagodbi u poljoprivrednom sektoru i ruralnim područjima radi jačanja konkurentnosti u odnosu na tržište Europske Unije, povećanja kvalitete života na ruralnom području te podrška kandidatkinjama u procesu priprema za provedbu pravne stečevine Europske Unije iz područja Zajedničke poljoprivredne politike kroz njezino pravno, administrativno i institucionalno osposobljavanje. Programom upravlja Opća uprava za poljoprivredu.