• Objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga...

  Objavljen Poziv na dostavu projektnih prijedloga ZNAKOVI KVALITETE
  16.07.2018

  Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Znakovi kvalitete“. Poziv je namijenjen...

  Opširnije
 • [Javni poziv "Unapređenje turističke ponude u...

  [Javni poziv "Unapređenje turističke ponude u SMŽ za 2018.g.]
  09.07.2018

  Sisačko-moslavačka županija objavila je Javni poziv "Unapređenje turističke ponude u SMŽ za 2018. godinu.

  Opširnije
 • [Javni poziv "Razvoj cikloturizma na području...

  [Javni poziv "Razvoj cikloturizma na području SMŽ"]
  09.07.2018

  "Razvoj cikloturizma na području SMŽ"

  Opširnije
 • [Program pripreme lokalnih razvojnih projekata u...

  [Program pripreme lokalnih razvojnih projekata u provedbi na području Sisačko-moslavačke županije]
  09.07.2018

  Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u cilju stvaranja zalihe kvalitetnih projekata i jačanja apsorpcijskih kapaciteta regionalne...

  Opširnije
 • [Početna konferencija projekta "Inovativnim...

  [Početna konferencija projekta "Inovativnim pristupom do zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji"]
  09.07.2018

  Početna konferencija projekta "Inovativnim pristupom do zapošljavanja u Sisačko-moslavačkoj županiji" održat će se u srijedu, 11.srpnja 2018. godine...

  Opširnije

O dosadašnjim programima

01.01.2014
O dosadašnjim programima

Republika Hrvatska je u razdoblju od 1996. do 2000. godine bila korisnicom programa OBNOVA, a od 2001. do 2004. godine korisnicom programa CARDS. Oba programa namijenjena su trećim zemljama, odnosno onima koje nemaju status kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji.

Stjecanjem statusa zemlje kandidatkinje 18. lipnja 2004. godine i objavljivanjem Pretpristupne strategije Republici Hrvatskoj otvaraju se tri pretpristupna programa; Phare, ISPA i SAPARD u ukupnom iznosu od 252 m€ za razdoblje od 2005.-2006. godine te IPA (Instrument za pomoć u pretpristupnom razdoblju) dostupna za korištenje od 2007. godine.

Phare (Pologne et Hongrie - Aide á Restructuration Economique) program pomoći namijenjen najprije Poljskoj i Mađarskoj, a čiji je cilj pripremiti države kandidatkinje za članstvo u Europskoj Uniji, odnosno osposobiti ih za punu primjenu pravne stečevine Europske Unije te korištenje strukturnih i Kohezijskog fonda nakon pristupanja. Za Phare program pri Europskoj komisiji je zadužena Opća uprava za proširenje Europske unije.

ISPA program (engl. Instrument for Structural Policies for Pre-accession) je namijenjen pružanju podrške u pripremama za pristupanje u području ekonomske i socijalne kohezije, a poglavito u području europske politike zaštite okoliša i prometa te priprema za korištenje Kohezijskog fonda dostupnog nakon punopravnog članstva u EU. U Europskoj komisiji za njega je zadužena Opća uprava za regionalnu politiku.

Program SAPARD (engl. Special Pre-accession Assistance for Agriculture and Rural Development) namijenjen je državama kandidatkinjama za punopravno članstvo u Europsku uniju prvenstveno na području rješavanja problema strukturnih prilagodbi u poljoprivrednom sektoru i ruralnim područjima radi jačanja konkurentnosti u odnosu na tržište Europske Unije, povećanja kvalitete života na ruralnom području te podrška kandidatkinjama u procesu priprema za provedbu pravne stečevine Europske Unije iz područja Zajedničke poljoprivredne politike kroz njezino pravno, administrativno i institucionalno osposobljavanje. Programom upravlja Opća uprava za poljoprivredu.